tisdag 13 december 2011

Religionens sista korståg

Higgs, en berömd forskare och en gäckande partikel. Nya rön tyder på att partikelacceleratorn CERN kan ha funnit spår av vad man antar är Higgspartikeln. Detta är en otroligt glad nyhet om forskarlaget lyckas att bekräfta datan. Men vad innebär detta för oss vanliga människor? Kanske inte så mycket i vårt vardagliga liv, kanske inte heller i andras andliga liv.
Men man kanske skulle kunna hoppas att detta leder till att pseudovetenskaper som kreationism och "intelligent design" utrotas. Jag misstänker att en del anser att om dessa personer vill pyssla med "vetenskap" som bygger på en ålderdomlig skrift så skadar det inte. Men tyvärr gör man ju det, dessa irrläror presenteras som faktabaserad sanning för barn. Än så länge främst i USA men vem vet när/om det sprider sig hit. Religion har genom åren befäst sin makt med våld och tyranni. Vidare har dom profiterat på andras osäkerhet. Så när mänskligheten äntligen börjar tänka rätt, så börjar vissa att tänka fel igen. Kreationism och "I.D" har väldigt skumma belägg för sina teorier utöver bibeln. Till exempel att Grand Canyon inte kan ha tillkommit på ett fåtal dagar vilket tyder på att Gud skapa detta naturliga underverk. Väldigt underhållande och samtidigt väldigt farligt presenterat som sanning.

Så all lycka till forskarna i CERN-laget!

AB DN DN DN DN SvD SVT Ex 
(ap)

2 kommentarer:

  1. Man kan hoppas, och eftersom du nämnde USA sägs det ofta på senare tid att antalet ateister och icke religiösa har ökat kraftigt på senare tid i USA, från en väldigt låg nivå ska naturligtvis tilläggas. Det händer intressanta saker där borta också.

    SvaraRadera
  2. Jo, det har du förhoppningsvis rätt i. USA har inte direkt vart känt för sin sekularisering men så länge det finns liv finns det hopp. Får se hur det går för tea-party rörelsen nu framöver.

    SvaraRadera