onsdag 14 december 2011

Apokalypsens nya änglar

Det har tågat in en ny religion på världsscenen, den så kallade ”sanningsrörelsen” eller i folkmun konspirationsteoretikerna. Efter 11 september fick de ett starkt uppsving och i och med filmen Zeitgeist gick det lite bättre. Retoriskt finns starka associationer till världsreligioner över lag. Man kan inte se den ”högre makten” men den finns för det har vi sagt. Vidare så läggs bevisbördan över på den som inte tror och man tar mer än gärna fram lösryckta argument som saknar egentlig kontext.
Visst, man måste berömma Zeitgeists skapare för en hyfsad religionsanalys. Dock känns den som en typologisk historieförståelse, i mångt och mycket som Snorre Sturlassons nedteckningar om norrön religionerna. Inte helt osanna men klipp och klistrat så det passar in i den rådande världsuppfattningen, då kristendom och nu ”sanningar”.

Serieskytten i Malmö ska ha vart aktiv inom Sanningsrörelsen som tror på ”new world order” och så vidare (samma som sidan ”vaken” förespråkar, synd att de sov i skolan). Han ska även vara intresserad av seriemördare (hur han fick in John Ausonius där är oklart) som andra mentalt störda personer. Visst det kan låta som en enkel förklaring att kalla någon för mentalt ostabil, men finns det en bättre förklaring. Att han var en soldat i kriget mot islamiseringen? Eller att han försvara Sveriges gränser? Eller att han bara tyckte att det var kul?
Inget låter särskilt bra och att vara mentalt ostabil innebär att en person kan bli bättre. Kanske inte med hjälp av svensk psykologi men det är en annan sak. Sen finns det fall där människor begår ofattbara saker utan att vi kan förklara det, men hjärnan är komplex. Men förhoppningsvis släpps mer information om Liège snart.

Dock är psykiska sjukdomar är verkliga till skillnad från världsregeringar.   

DN DN DN SvD SvD AB Ex GP SVT SVT UR UR
SR
DN 
För övrigt är det glädjande att se att The Boss eventuellt åker till Utøja 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar